Winter in Het kanaal van Oostvoorne


Kiezen we voor een winter in de buitenhaven met de open verbinding naar het Haringvliet of gaan we voor een overwintering in Het Kanaal? Bij Watersportvereniging Haringvliet heb je in de winter de keuze; of je blijft in de buitenhaven of je gaat naar de haven achter de sluis. Wij hebben de afgelopen winter gekozen voor een plek achter de sluis. Je ligt daar beter beschut bij de stormen en dat vonden we wel een fijn idee.
Eind oktober 2020 zijn we op ons gemak naar de winterplek gevaren en daar zijn we vrijwel elk weekend geweest. 

Vooral om winterklussen te doen. Robert heeft samen met zijn broer Ed de accu's en aanverwante apparatuur geïnstalleerd.


Het werken daaraan viel toch tegen; Bedrading trekken in kleine hoekjes, de originele apparatuur en verbindingen waren vaak niet duidelijk, het is dus een heel uitzoekwerk geweest. 
Het meeste is nu gedaan, dank je Ed voor jouw kennis en grote hulp. 
En dank je Anneke, je zat daarom een aantal zaterdagen alleen. 

⚓⚓⚓


Robert heeft een iets te groot tweedehands stormzeil gekocht, dus moet hij verkleind worden; de naden worden met de behulp van een speedy stitcher handmatig gedaan. Deze klus is overigens nog niet helemaal klaar. We hadden ook een paar flinke stormen en dat ging meestal prima, maar bij de laatste storm begin maart is er een naad in de buiskap losgekomen. Dat mag ik nog repareren. Fijn dat we in het najaar een Powerfabric naaimachine hebben aangeschaft, dit apparaat kan de meeste zware stoffen goed aan en maakt het werken aan dit soort klussen een stuk aangenamer.

⚓⚓⚓

Bij ons zusterschip De Zeewind van Johan zagen we een mooie windvaanstuurinrichting en een zwemplateau. Johan heeft de maten van het plateau voor ons opgemeten en ze met ons gedeeld. 

We kochten een tweedehands Pacific plus windvaanstuurinrichting in Enkhuizen, heeft Ed het frame gelast en heeft Robert de kunststof plankjes op maat gemaakt. Dank je Johan voor je meetwerk het is heel fijn om tips en tricks met elkaar te delen. In mei gaat Robert met pensioen, dan gaat de boot uit het water en zal de stuurinrichting en het zwemplateau achter op de spiegel gemonteerd worden...dan wordt ook meteen de onderkant in de antifouling en verf gezet en kunnen we er weer even tegenaan de komende jaren.

⚓⚓⚓

Tijdens de serieuze vriesperiode hebben Robert en ik een week aan boord gebivakkeerd om de boot op temperatuur te houden, soms samen en soms alleen. Ik ben zelf ook nog een week aan boord geweest, de temperaturen waren toen beduidend hoger. we hebben volop genoten van de winter aan boord. Een bootkachel hebben we niet, maar een los elektrisch kacheltje verwarmde de kajuit tot een graad of  14...prima te doen met extra kleding en dekens. 

⚓⚓⚓

We hebben apparatuur aan boord die we zonder officiële papieren niet aan boord mogen hebben. Ik ben dus bezig met de papieren voor Marcom-b, helaas zijn alle examens daarvan stilgelegd, dus maar eens kijken of het nog lukt voor de zomer. In elk geval worden we steeds een beetje wijzer over de apparatuur aan boord. Ook gaan we vanaf april elke maandagavond online een cursus meteorologie voor toer- en wedstrijdzeilers volgen. Deze cursus wordt georganiseerd bij NimosMeteo door Henk Huizinga. Verder bekijken we de route naar en in Noorwegen en ook diverse (anker) plekken en volgen we een aantal zeilvlogs op Youtube van zeilers die ons voorgingen. Volop in de weer met de voorbereidingen voor een nieuw vaarseizoen!

⚓⚓⚓

Inmiddels hebben we de lente gevierd en zijn we op 21 maart terug gevaren naar de buitenhaven. Ik vond het weer even wennen, maar de routines keren snel weer terug. Fijn om weer in de eigen box te liggen en iedereen weer te zien en te spreken.

⚓⚓⚓

En ja, we hebben plannen voor de zomer gemaakt , maar we gaan zien wat er van komt. In mei gaan we uit het water voor buitenklussen. In juni maken we de boot klaar om er voor langere tijd op te verblijven. Dan willen we een paar maanden naar Noorwegen en zijn we in de winterperiode weer terug. Mochten de grenzen naar Noorwegen in juni/juli nog niet open zijn, blijven we voorlopig in Nederland en zullen we veel op de Noordzee varen om de windvaan uit te proberen en nog meer ervaring buitengaats op te doen. We bekijken dan ook of het leven aan boord ons bevalt en zullen er misschien tijdens de volgende winterperiode grote vaarplannen voor warmer oorden volgen. 

⚓⚓⚓

Fijn dat je meeleest.

Warme groet, Robert en Noor






Reacties

Populaire posts van deze blog

Met Rote Grütze van Lübeck naar Hellevoetsluis...deel 2

Puur Genieten

Zomer 2020 deel 3