Hemelvaartweekend

We mogen weer...lekker vier dagen zeilen voor de boeg!
Omdat we vier dagen hebben kiezen we ervoor om naar de Grevelingen te gaan. Een prachtig natuurgebied met mooi zeilwater.

Woensdagavond ruimen we Emerald in en beleven een gezellig avondje met Wim, die ook zijn zeilboot in de jachthaven heeft liggen.
Donderdagochtend vroeg hijsen we de fok, ja alleen de fok, want we hadden al wel een rif in het grootzeil gelegd, maar met de (tegen) windkracht vijf was dat niet voldoende. Aan de wind (Tegenwind) betekent laveren en op de drukke Hollandsdiep mag dat niet tussen de beroepsvaartbetonning, dus worden het kleine rakjes...De golven raken de anderhalf tot twee meter hoogte, dus het is werken geblazen...
Na de Volkeraksluis komt de wind uit een andere hoek en kunnen we scherp aan de wind zeilen.
We overnachten de eerste nacht aan meerpalen midden op de Vliet bij Benedensas.
Een mooie overnachtingsplek met niets anders dan het geluid van de vele vogels om ons heen.
Oja, af en toe ook nog het gegrom van een motor, want tot drie keer toe vaart een schip langs de rechterzijde van de meerpalen en valt vervolgens stil omdat het water daar erg ondiep is en het schip dus vast komt te liggen. Twee schepen wurmen zichzelf los maar de derde heeft toch een sleeplijntje nodig van een ander schip...Wij raakten de grond daar ook, maar omdat we het snel genoeg in de gaten hebben, varen we naar achteren en zijn we snel weer los. Onze schip steekt 1,60 meter diep.
Na een heerlijk rustige nacht varen we via de prachtige oude sluis van Benedensas weer terug naar het Volkerak richting de Krammersluizen en vervolgens door naar de sluizen van Bruinisse, de drukste sluizen van Nederland als we de stewards van deze sluizen mogen geloven. Op de heenweg was de sluis niet vol maar op de terugweg was het echt anders ;-)

We overnachten in Marina Aqua Delta in Bruinisse. Een luxe jachthaven met alles er op en er aan.

Zaterdag gebruiken we de fietsen van de jachthaven en vertrekken richting Zierikzee waar gevierd wordt dat de stad 800 jaar bestaat. Er is een middeleeuwse markt met toneel, dans en verschillende oude ambachten. 


Ik spring nog even een paar keer in het pas geslagen touw...mooi om te zien hoe het gemaakt wordt en te leren waar sommige uitdrukkingen als 'de klos zijn', 'de lijnbaan' en 'de raddraaier zijn', vandaan komen.Als we 's middags weer terug zijn, hijsen we de zeilen om alvast weer een stukje richting Strijensas te varen, het zou een hele lange dag worden om alles in een keer te varen.
De sluis van Bruinisse is nu tjokvol,

wij mogen er als laatste in en worden tussen een paar andere schepen in gedirigeerd. Alles gaat heel gemoedelijk en iedereen helpt elkaar in deze sluis. we maken een praatje met onze buren en horen dat zij met een groep van twintig schepen drie havens bezoeken dit weekend...zij zijn ook onderweg richting Benedensas en de Heen

Wij zeilen naar Benedensas en hopen weer aan de meerpalen te kunnen overnachten, maar er zijn meer mensen die dat graag willen dus overnachten we in jachthaven De Vlije bij Benedensas. 
Daar is het heerlijk rustig en we genieten dan ook volop van ons voorlopig laatste nachtje aan boord van Emerald.
We zeilen voor de wind, het water is rustig dus er is weinig werk te doen...bijna slaapverwekkend...
Vroeg in de middag liggen we weer in onze thuishaven Strijensas.


Ik doe steeds meer aan boord en naast het koers houden bij het hijsen van de zeilen, zelf de zeilen hijsen, aan het roer staan tijdens het zeilen en het neerhalen van de zeilen, ben ik dit keer ook de box in de haven ingevaren...tussen twee schepen in met een beetje wind, lukte het al best aardig voor de eerste keer. Het is fijn dat Robert me die vaardigheden ook laat oefenen.


Onze volgende trip is vanaf 16 mei naar Lowestoft zeilen met De Bestevaer van vriend Ruurd.
Ik ben benieuwd, dit wordt mijn eerste echte Noordzeeoversteek, Robert is vorig jaar ook mee geweest.
We hebben de anti zeeziektepleisters al gehaald ;-)

Fijn dat je meeleest!
Warme groet,
Robert en NoorReacties

Populaire posts van deze blog

We hebben ons droomschip gevonden!

Pinksterweekend 2019

Puur Genieten